Fritjof Fagerlund inför VM

Fritjof Fagerlund. Foto: Rune Larsson
Fritjof Fagerlund. Foto: Rune Larsson

Ultradistans har bett löparna som ska vara med på VM att svara på några frågor inför vad som komma skall. Först ut är Fritjof Fagerlund.

Med sina Nike Lunarglide på fötterna ska han springa 100 km i VM den 21 november.

– Det ska bli kul att vara med i ett VM för första gången. Vi har även ett riktigt trevligt och bra gäng som åker till Doha, säger Fagerlund.

I början av november berättar Fritjof för ultradistans att han haft problem med ett löparknä sen oktober och att träningen därför mest bestått av skumrulle, stretching och styrketräning varje dag, för att inte tappa allt för mycket form.
– Jag har fått stötvågs- och laserbehandling plus mikroström med painmaster.

Parallellt har han kört uppförslöpning på löpband och spinning, vilket har fungerat bra för knät.
– De sista dagarna har jag äntligen blivit markant bättre och har kunnat springa på platt underlag igen. Fick till ett bra långpass nu i början av november.

VM som går i Doha kommer att bli varmt. Temperaturer runt 30 grader och en luftfuktighet runt 60 procent är troligt. Fritjofs inomhusträning har varit givande på den punkten.
– En av de få fördelarna med att måsta träna på gymet är att det blir väldigt varmt. Nu när jag börjat kunna springa ute igen så kör jag med mycket kläder för att åtminstone inte bli van med kyla.

I och med löparknät så är förutsättningarna inte helt på topp inför loppet, men Fagerlund siktar på att gå på känsla och att komma under 7 timmar om det fungerar och känns bra.
– Jag kan inte ha för stora förväntningar och känner mig lite som en underdog nu, det kan vara ganska bra.

Strategin inför de 100 km är klar.
– Jag vill vara fräsch första 7 milen och sedan tar jag ut allt jag har innan jag går i mål. Det kan ganska lätt hända att man går ut för hårt och får stora problem efter typ 5 – 6 mil. Det gäller att disponera krafterna rätt.

Med en vecka kvar vid denna intervjus publicering går Fritjof in i vilofasen. Den 21 november håller vi tummarna för att strategin och knät håller.

 

Viktigt att tänka på inför de 100k, signerat Fritjof Fagerlund:

  • att kunna jobba sig igenom en svacka.
  • att dricka rätt och att få i sig rätt mängd kalorier