Sophia Sundberg är redo för VM

Sophia Sundberg
Sophia Sundberg

Sophia Sundberg ska göra sitt bästa lopp någonsin på VM. Hon har gett sig själv de förutsättningar som behövs för att hon ska kunna göra sitt yttersta i Doha, Qatar, den 21 november.
– Jag ska försöka hålla mig till min plan och inte lägga onödig energi på vad övriga tjejer gör.

Formen känns bra i dagsläget och träningen flyter på enligt plan i dagsläget. I oktober sprang hon Umemaran som visade att formen var där den skulle. Där vann hon och satte både nytt personbästa och nytt banrekord på 2.51.09.

Att vara med om ett mästerskap är något hon ser fram mot. Att starta och kriga mot världens bästa ultralöpare är pirrigt nervöst på ett positivt sätt.
– Att få springa ett VM har jag drömt om sedan jag var liten och nu känner jag mig redo att ge allt. Jag och Frida (Södermark) kommer peppa varandra till det yttersta.

Sophia hyllar också det stöd hon har från människorna runt omkring sig. Hennes sambo Pär Haglund som stöttar vid tuffa träningsperioder och som även kommer att finnas på plats för att supporta svenskarna i Qatar, och coacherna Reima Hartikainen och Peter Fredricson. Det två sistnämnda som är fulla av goda råd och erfarenheter och får de aktiva att känna sig trygga.
– Jag ser fram emot att även denna gång, precis som under EM 100K 2013, att se Peter vid mållinjen med öppna armar.

Det svåraste med att springa 100 km är att det inte riktigt går att träna på själva distansen. Erfarenheterna kommer från andra lopp och det är svårt att veta exakt vad som kommer att hända de sista timmarna. För Sophia är 100 km en större mental påfrestning än maraton och distanser därunder.
– Hjärnan vill spela många spratt under resans gång och det gäller att ha en plan hur man tar sig igenom dessa faser.

Rent fysiskt är intaget av energi en avgörande faktor. För att få ett bra resultat krävs att man lyckas hålla energinivåerna under hela loppet.
– Minuterna tickar snabbt iväg om man går tom.

100 km är långt och det är som sagt mycket som kan hända under tiden. För Sophia börjar hennes lopp inte förrän efter 75 km så fram till dess kommer hon att springa på i sin egen bubbla.
– Sedan gäller det att plocka fram pannbenet och ta fram alla krafter som finns. Att det kommer bli en smärtsam resa är jag beredd på.

 

Vilka är VM-skorna?

Jag springer troget i mina Adidas Energyboost. Dessa har jag använt sedan 2 år tillbaka och de fungerar perfekt för mig.

Hur ser framtiden ut?

Comrades 2015 kommer absolut att vara ett av årets största mål, och visst är jag revanschsugen när det gäller Ultravasan. Men nu ligger allt fokus på VM och hur säsongen ser ut efter det tar jag när jag är tillbaka från Qatar.