12-timmars över Ålands hav

Team Tjejmarathon innan avfärd
Team Tjejmarathon innan avfärd

10 fantastiska kvinnor, Team Tjejmarathon, har för några minuter sedan lämnat Stadsgårdskajen i Stockholm med Birkas fartyg som styr över Ålands hav.

Uppe på övre däck finns en löparbana som mäter 193 meter. På denna bana ska dessa ultrasjälar springa i 12 timmar. Hur långt eller kort de vill. Från klockan 20 ikväll till 08 i morgon bitti. En fest på en Finlandsfärja utöver det vanliga.

Eventet startade som en galen idé bland några kvinnor som bland annat sprungit Tjejmarathon – och som ville göra mer till förmån för samma sak. Tjejmarathon samlar in pengar till Panzisjukhuset som vårdar kvinnor och barn som utsatts för våldtäkter och övergrepp under inbördeskriget i Kongo, och har samlat in runt 200 000 (i år) till hjälp för de utsatta.

Idén till ett tolvtimmarslopp på Ålands hav föddes självklart ute på en löparrunda. Kort sagt. Tjejträff är kul. Löpning är kul. Varför inte göra en kombination av det? På en finlandsfärja? Självklart! Förslaget var ett faktum.

Reaktionerna från Birka kring arrangemanget har varit enbart positiva – allt som vi har bett om har de ordnat, säger Coyntha Hernandez Sedvall som är en av initiativtagarna.
– Vi kommer att få ha hela övre däck för oss själva, de har spärrat av det för oss och ordnat med allt vi kan önska i matväg, dryck och så vidare.

Loppet kommer att i princip ske under helt dagsljusfria timmar, och väderprognoserna visar på ganska behagliga temperaturer men en del blåst. Det avslöjas att det finns ett par med i gruppen som har anlag för sjösjuka. Men “det gungar bara ett par timmar, så det är nog ingen fara”.

Eftersom det är inte är något officiellt lopp i år, så kommer varje löpare att själv få hålla koll  på sina varv. De har försetts med en varsin “clicker” och efter varje timme kommer varven att sammanställas.

– I framtiden kanske det här kan bli ett återkommande lopp, säger Coyntha Hernandez Sedvall med sitt härliga leende strax innan de ska gå in på båten.

I skrivande stund har tjejerna samlat in runt 20 000 kronor till Panzisjukhuset med sitt event. Gå gärna in på Tjejmarathons webbsida och stötta projektet ännu mer.

Eventet på Facebook. 

 

Här kommer de att tillbringa de 12 timmarna. 193 meter löparbana finns på övre däck.
Här kommer de att tillbringa de 12 timmarna. 193 meter löparbana finns på övre däck.

En kommentar

Kommentarer är stängda.