Linus Holmsäters VM-form är på topp

Linus Holmsäter, målgång 100k i Guizhou, Kina
Linus Holmsäter, målgång 100k i Guizhou, Kina

Linus Holmsäter ser fram mot att hänga med världens bästa ultramaratonlöpare i Doha och har ett par riktigt bra tips till alla som kommer att springa varma lopp i framtiden.

Det är första gången Linus Holmsäter springer VM, och första gången han gör det för Sverige. Målsättningen är först och främst att förbättra sin tid från Stockholm Ultra (7:11) och komma in under 7 timmar. Taktiken blir att gå ut i ett tempo runt 4 minuter per kilometer och hitta några som håller samma takt.
– Gärna japaner. De är väldigt disciplinerade.

En av svårigheterna med att springa 100 km är att han bara sprungit distansen två gånger innan och “har inte världskoll”, enligt honom själv.
– Det är väldigt lätt att tro att man är fräsch vid 30, 40 och 50 km, men för mig börjar loppet vid 60. Är man stark de följande 20 km så fixar man det.

Värmen i Qatar kommer att vara en betydande faktor i hur det går under loppet och här har Linus några riktigt bra tips, både för den fysiska prestationen och det yttre.
– Just nu är jag i Dar Es Salaam i Tanzania, och försöker springa mitt på dagarna när värmen är över 30 grader. Väldigt jobbigt men man blir iallafall brun! Sen har jag precis övertygat min flickvän, som också är här, att stänga av luftkonditioneringen på nätterna. Inte populärt.

Upplägget med träning inför VM har annars varit att springa maraton som träningspass under helgerna, med bra tider som resultat. För ett par helger sedan sprang han två maratons på rad och avslutade sedan med ett backigt 22-km pass – ivrigt påhejad av kinesisk publik.
– Formen är kanon!

Under loppet kommer han att använda sig av ett par av marknadens lättaste skor, Adidas Hagio, och för att minska vikt och dämpning ännu mer kommer han att ta ur innersulorna.
– Steget blir också effektivare om jag tar ut innersulorna. Det är särskilt viktigt ju längre loppet är för att använda alla fyra viktigaste muskelgrupperna – rumpa, baksida lår, vad och framsida lår.

Inför 2015 är flera lopp kring 100 km redan inbokade. Linus vill springa fler ultralopp och kombinera det med att få åka till häftiga platser.
– Inbokat hittills är Hong Kong 100, och ett lopp i Englands Lake District på 105 km.

Slutligen, siktet är inställt på att komma under 7 timmar, och eftersom formen är god kan det bli ännu bättre.
– Kanske kan det gå snabbare – känner jag mig fräsch så trycker jag nog på lite extra!