Från Göteborg till Gotland

Bernt Hedlund vill korsa Sverige till fots. Just nu springer han från Göteborg till Oskarshamn, tar båten över till Visby och vidare till Herrvik. Resan startades den 19 april och nu på lördag den 29 april beräknar Bernt vara framme i Herrvik. Packningen har han i en Babyjogger som han fick han Björn Sunesson, som sprang tvärs över USA med den 2007.

Va kul att även Gotland ska korsas.
Ja, Gotland är också Sverige så jag vill ha med Gotland när jag korsar Sverige.

Har du haft några delmål på resan?
Jag hade ett delmål och det var att besöka Store Mosse nationalpark. Där bodde jag två nätter i en stuga utan el och rinnande vatten. I lördags var jag där och tittade på nationalparken.

Stugan utan el Foto: Bernt Hedlund

Hur bor du efter vägen?
Jag bor där det finns boenden på lagom dagsdistans, ca 50 km. Jag försöker undvika de stora riksvägarna pga. mycket trafik. Jag planerar exakta vägen dagen innan och bokar boenden några dagar i förväg. Jag pratar med personer på boenden och affärer för att planera hur jag ska göra med maten. Jag har tält med mig men inte använt det. Det har funnits boenden på bra avstånd och hittills har väl det varit frost varenda natt. Så det skulle varit lite kallt att tälta.

Foto: Bernt Hedlund

Är det här första gången du gör en kust till kust?
Nej min första Coast to Coast med Kärran gjorde jag i höstas tvärs över Södertörn, från Södertälje till Dalarö. Jag hade tält och kök med mig men det var bara 77 km så jag hann med en buss hem samma dag.

Så det blir fler äventyr med Kärran?
Ja, jag vill göra flera Coast to Coast. I maj ska jag springa runt Siljan och Orsasjön, fyra dagar med Björn Suneson och Bengt Isgård. Jag kommer springa tre-fyradagars turer i skogen också.

Intervjuad av Sandra Lundqvist
Foto: Bernt Hedlund