Grand to Grand Ultra

Stefan Fastesson är 50 år och bor i Sollentuna. Till vardags driver han en konsultfirma men tycker att friluftslivet är fantastiskt så han försöker kombinera löpning med friluftaliv så ofta han kan.
Stefan h
ar alltid gillat att springa långt men framförallt brukade han delta i långa marscher när han var yngre. Ultralöpningen började han med senare i livet efter en lång skadeperiod.

Nu väntar ett stort äventyr då Stefan ska springa Grand to Grand ultra med start vid Grand Canyon och målgång vid grand Staircase Escalante, 270km senare. Loppet är ett stage race där löparna är helt självförsörjande vilket innebär att de springer med all den utrustning och mat de behöver för 7 dagar i öknen och bergen. Inga dropbags, eller transporter av mat eller packning mellan checkpoints eller stages. Allt bärs av löparen själv från start till mål. Tält och rationerat vatten står organisationen för. Det krävs därför en hel del planering för loppet för att skapa goda förutsättningar.

Maten måste optimeras för respektive etapp så att den ger det som behövs för att komma igenom dagen och ha krafter för nästa dag. Dessvärre orkar man inte bära de 6-8000 kcal som krävs per dag, gånger 7 dagar utan löparna springer på ett konstant underskott.

I Stefans fall väger maten 4,5 Kg. Övrig utrustning måste vara så lätt som möjligt och helst skall man bara behöva bära den obligatoriska utrustningen: sovsäck, ryggsäck, liggunderlag, spegel, visselpipa, regnjacka, dunjacka, folie filt, pannlampor osv.
Men löparna behöver också utrusning för egenvård, något att äta med och i och hantering av blåsor osv. Det finns inga duschar och extra kläder är inte heller något att tänka på. Övrig utrustning hamnar på drygt 2 Kg. Då kan nämnas att liggunderlaget är minimalt hemgjort och väger knappt 60 gr. För att tvätta sig har Stefan med sig babyvåtservetter av resemodell. Pannlampornas pannremmar lämnas hemma och kepsens rem får bli pannlamperem. Ingen lyx då man hellre bär mat än prylar.
Energi är viktigast.

 

Det löparna måste hantera förutom att springa distanserna är värmen och sanden. Bortsett från det finns skallerorm och handflatestora spindlar och skorpioner.

Det jag ser fram mot är själva upplevelsen. Att springa längs Gran Canyon för att sedan vika av in i öknen, sanddynorna och så småningom att springa genom Slot Canyons och grottor, scrambling uppför bergen och klättring ut ur canyons.

Loppet är litet som många amerikanska ultror är och den känsla som utvecklas mellan människor som prövas under flera dagar är fantastisk.

Stefan är på plats sedan en tid för acklimatisera sig och starten går på söndag morgon kl 8.00, lokal tid. Det är bra att få känna på den värme som kommer att vara under loppet, även om Stefan kört en del träning hemma i värmekammare. 

På startlinjen hittar vi ytterligare en svensk, Jens Apelgren.
Stefan har startnummer 427 och Jens har startnummer 426.

Loppet går att följa här

Vill du skicka peppande meddelanden till Jens och Stefan så går det att göra här ->.

Text: Sandra Lundqvist
Foto: Stefan Fastesson