Frontyard

Frontyard istället för Backyard. En ny tävlingsform kallad frontyard löps vid Flatenbadet i Stockholm med premiär år 2019. Frontyard liknar Backyard med ändå inte. Vad är då Frontyard?

Frontyard kombinerar intervaller och ultralöpning. Uthållighet och taktiskt sinne. Eller helt enkelt bara envishet.

Upplägget är enkelt: distansen är hela tiden densamma – 3 kilometer. Vid Flatenbadet, sydost om Stockholm, springer man på en bana som kombinerar terräng, 500 meter asfalt och grusväg. Men för varje varv allt snålare med tid. Första varvet har du 30 minuter på dig. Nästa gång 29 minuter. Tredje varvet 28 minuter. Och så vidare. Hur snabbt klarar du att springa?

Varje ny start samlar ihop startfältet, som efter hand kommer att bli allt mindre. Segrare är den som lyckas hålla på längst tid – och med det göra det snabbaste varvet.

Upphovsmannen till Frontyard, Patrik Hernwall, som tillsammans med Rickard Hillebrink, arrangerar Frontyard, funderade över olika udda löpkoncept och fastnade för detta (några galna idéer refuserades). Det är socialt, banan är kort så alla kan vara med, åtminstone ett varv. Eftersom det är under en begränsad tid, så kan de som avslutat vara kvar.  Med tidsupplägget finns det en absolut punkt där det inte längre är möjligt att klara det – och då kan alla gå hem. Samtidigt.

Såvitt Patrik vet är detta lopp den enda av sitt slag. Kanske blir det ett framtidslopp? lättare att arrangera än Backyard, man vet i alla fall när det slutar.

Namnet då? Patriks fru Malin kläckte iden!

2019 vann Ingrid Björk med 16 varv (48 km) på damsidan och Nils Korsgren med 19 varv (57 km) på herrsidan.

Läs mer om loppet och regler på Frontyards hemsida
Och på loppets Facebook sida

Nästa upplaga av loppet den 29 augusti 2020. Nedan förutsättningarna.