Viadal Ultra 6-dagars

Läs intervjun med arrangörerna Jan-Erik och Lotta angående Viadal Ultra 6-dagars!
 
Varför anordnar ni ett 6-dagars lopp i Sverige?
Vi har känt att det saknas ett 6-dagars lopp i Sverige. Det finns så otroligt många duktiga svenska ultralöpare som kanske inte fått en chans att springa just 6-dagars på grund av att det inneburit resor utomlands. Vi har också varit på flera lopp och inspirerats av hur man skulle kunna genomföra ett sådant lopp anpassat till svenska förhållanden.
 
Ni har varit på flera lopp säger ni, berätta om er erfarenhet av 6-dagars?
Jan-Erik: Jag sprang mitt första 6-dagars år 2013 och har därefter sprungit ytterligare tre 6-dagarstävlingar. Jag lockas av 6-dagars för den mentala utmaningen – viljan att springa är större än viljan att bara få sova när man är helt slut. Men även för att alla faktiskt kan vara med och springa på sina villkor, även om man ”bara” siktar på 30-40 mil eller om man siktar på 90 mil, och så är alla klara samtidigt! Tanken att själv arrangera ett lopp har funnits länge och blev mer konkret när jag och Lotta började prata om det och insåg att vi hade samma visioner om hur ett sådant lopp skulle vara.
Lotta: Jag har supportat Johnny Hällneby på två 6-dagarstävlingar i USA de senaste åren och därmed också fått vara med när det svenska rekordet sattes. Erfarenheten från att stå vid sidan om banan och se såväl löparnas kamp som arrangörernas arbete är det jag för med mig till vår tävling. Jan-Erik och jag kompletterar därmed varandra med våra olika erfarenheter. Vi två är dessutom ett bra team och har arbetat tillsammans under flera år med tävlingen GAX 100 miles där vi tillbringat många timmar tillsammans i depån i Haväng.
 
Ni har varit lite svävande när det gäller den exakta platsen för loppet. Kan ni berätta om var loppet ska hållas nu?
Det kan vi absolut. Vi har under det senaste året letat efter en bra plats och haft diskussioner med olika anläggningar. Men sen blev det så att Lotta och hennes man köpte gården Viadal med tillhörande mark och då föll allt på plats! Tillträdet till gården har precis skett och vi har av respekt till föregående ägare inte velat ange var den ligger, men vi kan nu avslöja att den ligger mellan Ängelholm och Båstad, strax utanför byn Förslöv.
 
Men hur kommer banan att se ut där? Finns det redan en bana?
Det finns inte någon bana i dagsläget men anläggning av banan är påbörjad. Planen är att den kommer bestå av mestadels hårt packat grus och vara omkring 600-800 meter lång. Banan är relativt flack även om det blir några höjdmeter. Givetvis kommer banan, när den är färdig, att kontrollmätas.
 
Vilka faciliteter kommer att finnas under loppet?
Parallellt med anläggning av bana kommer en av ladorna på gården att byggas om till en löparlada. I denna löparlada erbjuder vi sovplatser i en rofylld och vacker miljö. Här kommer också att finnas ett kök och löparna får tillgång till både kylskåp och frys om så önskas. Precis intill löparladan ligger det charmiga hönshuset som ska byggas om och innehålla toaletter och duschar. Förutom boende i löparladan kommer vi erbjuda plats för såväl husvagn/husbil som tält.
 
Loppet kommer att hållas i september 2021?
Det stämmer. Vi har nu bestämt att loppet startar måndagen den 13 september kl. 12.00 vilket innebär målgång söndagen den 19 september kl. 12.00. Vår förhoppning är så klart att det vädermässigt är den ideala tiden i södra Sverige, men kan dessvärre inte lova något. Normalt sett ligger dock dygnstemperaturen på mellan 10 och 16 grader.
 
Det alla undrar – när öppnar anmälan?
Anmälan kommer öppna i slutet av hösten. Eftersom vi har begränsat antal platser i löparladan samt för husvagn/husbil kommer vi möjligen att släppa platserna i omgångar så att allt blir rätt.
 
Slutligen – vad är er vision med det här loppet?
Vi vill skapa ett personligt lopp där både de som springer 6-dagars för första gången och elitlöparna känner sig välkomna. Banan på Viadal gård ska ge löparna goda förutsättningar att prestera riktigt bra resultat men också vara vacker och erbjuda en hänförande utsikt över den skånska landsbygden och Hallandsåsens sydsluttning. Kvalitet är viktigt för oss och vi vill vara stå stolta för varje del av vårt arrangemang, utom möjligtvis vädret…