6 dagar i Italien

Sten Orsvärn åkte till Italien för att springa 6-dagars. Det här var Stens andra 6-dagars lopp och nu var målet att springa 900 km. Distansen blev inte riktigt lika långt men Sten kunde ändå ta hem segern med 708 km.

Hur gick det, vad var det som gjorde att du inte nådde ditt distansmål?
Jag var förberedd på att det skulle vara rejält varmt. Jag hade förberett mig för att springa i värme. Det höll de första 20 timmarna, men sedan tog värmen hem segern. Jag blev matt och svag av att försöka hålla farten trots värmen och var tvungen att slå av på takten. Alla andra hade minst lika stora problem med värmen, så jag var inte ensam. Men i slutänden handlar det ändå om min egen löpform. Jag var inte tillräckligt vältränad för att hålla upp löpningen över tid i värmen. Så just för det problemet finns det en enkel lösning – träna bättre!

Hur gjorde du för att fokusera om och hämta ny kraft?
Jag hade ett långt inre samtal, där jag helst av allt bara ville bryta loppet och slicka mina sår. Men utöver resultatmål hade jag satt upp processmål och de målen kunde jag fortfarande uppfylla, så då kunde jag inte tillåta mig själv att bryta. Min support (Åsa och vår dotter Magda) blängde dessutom bara surt på mig när jag beklagade mig. Så jag sov på saken, studerade resultattavlan, och bestämde mig för att istället göra ett taktiskt lopp mot segern i loppet. Sträckan var underordnad så länge jag höll mina konkurrenter rejält bakom mig. Så snart jag kände mig lite långsam och svag stämde jag av mot resultattavlan och kunde konstatera att de andra nog kände sig minst lika svaga. Det var bara att jobba på och räkna ner timmarna lugnt och metodiskt.

Hur lång var banan?
Banan är 1082 lång. Mestadels asfalt, bitvis stenlagd och en aning grus. Det är väldigt små nivåskillnader, men en del ojämnheter i stenläggningen och några rejält tvära kurvor som ställer krav på uppmärksamhet och drar ner farten.

Ditt upplägg, har du fasta sovtider eller vilar du mer spontant?
Generellt gillar jag fasta sovtider, men här fick jag ganska snart improvisera för att få det att funger. En lång paus mitt på dagen 12-15 då det var som varmast, sen stegvis mer och mer frekventa minipauser på 8-10 minuter då jag la mig fullt påklädd ovanpå sängen för att vila benen och med lite tur få några minuter sömn. Men jag improviserar aldrig helt fritt, utan i praktiken handlar det bara om en uppdatering av mitt urspungliga schema och den uppdateringen gäller tills en ny uppdatering eventuellt görs.

Hur stor del av dygnet är du i rörelse?
Planen var att hålla mig i rörelse 20 timmar/dygn. Det höll nog de första två dygnen. Därefter skulle jag gissa att det snarast blev 18-19 timmar rörelse/dygn, men jag har inte hunnit kolla alla data. Mitt fokus låg på att hålla koll på konkurrenterna och de vilade ganska mycket, så då kunde jag också ta det lite mer kontrollerat.

Vad är det som gör att 6-dagars är ett lopp som lockar dig?
Jag gillar att se hur långt jag kan övertala mig själv att springa. Sexdagars är egentligen hemskt, åtminstone om man försöker prestera maximalt. Det handlar så mycket om att hålla sig i ständig rörelse och minimera basala behov som sömn. Det är verkligen ingen hälsokur. Men där när allting ställs på sin spets och du tvingas att syna dina egna mål mot din faktiska vilja i stunden, det är där som du får en gratischans att förstå vem du själv är. Du får se ditt eget mod och din egen vilja i vitögat och bikta dig inför dig själv. Nåja, det är kanske inte direkt gratis att ta sig till det läget, men det är iaf det enda effektiva sätt som jag känner till.

Hur var det att resa till Italien i Coronatider?
Inga problem alls att resa till Italien. De har inga karantänregler mot Sverige. Men man är tvungen att bära munskydd i affärer, lokaler och vissa andra offentliga sammanhang. I starten till loppet placerades vi ut med två meters lucka och vi var tvungna att bära munskydd. Men så snart starten gått kunde vi ta av munskyddet, annars hade det blivit väldigt tufft …

Nästa år arrangeras ett 6-dagars i Sverige, får vi se dig på startlinjen där?
Det är inte sannolikt. Utövar värmen fick jag problem med att kroppen samlade på sig vätska och svullnade upp, samt att jag fick andningssvårigheter, som jag tror är kopplade till svullnaden. Jag drabbades av precis samma problem i Ungern förra året och trodde mig kommit underfund med orsaken – underskott på natrium, kalium och ev protein. Men nu öste jag på med salt+protein och problemet dök ändå upp ungefär halvvägs in i loppet. Jag måste analysera det här noga och göra fler tester innan det känns meningsfullt att springa ett lopp som är längre än tre dagar. Nu kunde jag slå av på takten rejält, vila mycket och på så sätt hålla svullnaden under kontroll och ändå vinna loppet. Men det är inte roligt att känna sig astmatiker med pipande luftrör efter tre dagars löpning och det är inte heller kul när händer och ansikte svullnar upp som ballonger. Så jag vill helst inte dit igen, pallplats eller ej.
Men på ett eller annat sätt kommer jag säkert involvera mig i Viadal ultra nästa år!

Vad skulle vara ditt tips till någon som inte vågat ta steget att testa 6-dagars?
Mitt förslag är att börja med 24h. Det är jättejobbigt. Klarar du det så testa 200 miles, förslagsvis TEC 200 som är relativt enkelt att lösa med egensupport. Tänk på att disponera farten mer kontrollerat än under 24h då du helt säkert sprang för fort från början. Har du möjlighet, så ta en 48h. Men sen är det bara att ge sig på sexdagars. Lägg en realistisk plan med rimligt antal löpmil per dag. Och räkna med att gå en hel del! Så träna även på att gå! Träna på att blanda lätt jogg med gång! Och då menar jag riktigt lätt jogg! Tänk 8 min/km!

Kommer du att göra ett nytt försök på 900 km?
Vi får se. Jag lär mig för varje lopp och det känns fortfarande högst rimligt att springa 900 km. Men jag måste som sagt först och främst få ordning på det medicinska problemet med min svullnad och andningssvårigheterna. Läkarna har inte hittat några fel på min lever eller njurar, så gissningsvis handlar det om balans i systemet under lång ansträngning och där är det lågt natrium respektive kalium som kan ge de här effekterna. Det kan vara så enkelt som att jag måste suppementera ännu mer kalium. Just nu lutar jag åt att det är på det viset. Men det måste jag testa och tre dygn är lång tid för ett testlopp.

Text: Sandra Lundqvist
Foto: Privat