Huddingeleden 50 miles

Med start i Trångsund och mål Stuvsta löper Huddingeleden. Fredrik Forsström drog ihop ett “Do It Yourself” lopp med valfri starttid under den 12 december men rekommenderade ändå att starta så pass tidigt att målgången kunde ske före 20.00. Då ökade nämligen chanserna att man fick sällskap av andra löpare efter banan.
Var och en skötte sin egen tidtagning och detta verifierades med gps-spår.
 
Fredrik, hur kom du på tanken att springa hela leden?
Jag bor nära och har sprungit hela leden två gånger tidigare som förberedelse inför andra lopp (2019 inför ett 48h, 2020 inför HUB200), och nu skulle jag springa som förberedelse inför Trans Scania Winter i januari. Men eftersom jag precis som alla andra är svältfödd på lopp i år, så tänkte jag att varför inte bjuda in andra och köra det här som ett lopp?!
 
Vilken tid startade du?
Pga av social distansering var starttiden fri men cutoff var lördag kl 23:59. De flesta valde att starta mellan 6-8 på morgonen.
 
Hur lång blev sträckan?
Ledens officiella längd är 80 km enligt kommunen, men det var det redan innan den förlängdes i våras så det är garanterat fel. Det verkliga längden är ca 82 km.
 
Hur många gjorde hela?
Resultatlistan är än så länge preliminär (bl.a släpar några DNF och DNS), men just nu vet jag om 28 fullföljande av 35 anmälda.
 
Vilket väder bjöd den här härliga 12 december på?
Vi hade bra löpväder för årstiden. 5C ingen vind och minimalt med regn.
 
Var det guld och gröna skogar hela resan eller upplevde du nåt mer besvärligt under dagen?
Som RD (Race Director) ska ju loppet loppet som helhet för alla löpare. Bortsett från lite strul med leaderboard (det fanns incheckningar på vägen för att göra loppet mer levande att följa) och medaljutdelningen, så har det stora hela funkat bra. Som deltagare hade jag en liten dipp i skymningen, men jag fick nya krafter efter att ha fått på pannlampan igen, fyllt vatten och grävt fram energi ur ryggan så jag orkade t.o.m springa i uppförsbackarna på slutet för att komma in under min måltid (12h) men mindre än 1 minuts marginal.
 
Var det självsupportat eller fanns det vatten efter vägen att fylla på med?
Arrangemanget bistod inte med något annat än gpx-fil att lägga i klockan, och en karta med publika vattenkranar och pumpar. däremot var det tillåtet att själv ordna support om man ville.
 
Blev du blöt om fötterna?  
Oja, och lerig upp till knäna! 8 mil delvis rejält teknisk terräng låter sig inte göras torrskodd i december.
 
Du har gjort hela leden 2 gånger tidigare på en tid runt 14 timmar. Hur lång tid tog det den här gången? Putsade du din tid?
Japp, jag har å andra sidan inte försökt pressa tiden tidigare utan snarare utflyktslöpt än tävlat. Ska man ha en bra tid är nog sommaren att föredra, inte minst för att få mer än 6 timmar ljus. Trots årstiden så blev det imponerande resultat på både dam och herrsidan, vilket bäddar för nya fina FKT på leden i framtiden.
 
Kommer det bli ett officiellt lopp av det här nångång i framtiden?
Det här var ett officiellt lopp! Enligt mig i alla fall, fast gratis och inte förbundssanktionerat. Jag har varit väldigt noga med att det ska vara officiellt, och coronasäkert. Jag har under planeringen haft regelbunden kontakt med DUV för att allt ska gå rätt till enligt deras regler för vad som är ett riktigt lopp. Larvig som jag är så tycker jag att finns inte resultatet på DUV så gills det inte riktigt, lite som andra är med Strava.
De största utmaningarna har varit att lösa tidtagning och social distansering samtidigt som jag vill ha just upplevelsen av lopp, och jag tror att det lyckades.
 
Text: Sandra Lundqvist
Foto: Fredrik Forsström