Snart start i Viadal 6-dagars

Det är 12 år sedan som den senaste 6 dagarstävlingen i Sverige arrangerades. Det var 2009 i Slottskogen i Göteborg. På måndag den 13 september går startskottet för Viadal 6 dagars utanför Båstad i Skåne. Bakom arrangemanget står Lotta Thörn och Jan-Erik Ramström.

Hur ser banan ut?
Banan slingrar sig runt på min fastighet och är 676 m lång. Den är gjord av hårt packat grus. Depån ligger på innergården och banan går sedan runt en gammal lada från 1800-talet, upp på en stor äng där det finns en fårhage (dock utan får just nu). När fårhagen är rundan får man en raksträcka med utsikt mot Hallandsåsen innan man passerar genom vår lilla skogsdunge. Sen är man ute på gårdens andra stora äng och odlingar innan man svänger upp mot WC-boden, rundar det gamla hönshuset och in på innergården igen.

Hur kommer deltagarna att “bo” under loppet?
Drygt hälften bor i den ombyggda ladan som numera går under namnet löparladan. Där har de egna små halvprivata bås med sängar. Resten av löparna bor i egna husbilar eller i tält utspridda på gården. I löparladan finns även ett kök som är basen för vår depå.

Har alla löpare egen support?
Det är flera löpare som kommer att springa utan support och en del har support delar av veckan.

“Klarar” man att springa ett 6 dagars lopp utan support?
Det gör man säkert. Det är klart att det är lättare att råka sova lite längre än vad man tänkt och man måste ju också ta hand om alla sina saker på egen hand. Men vi har flera rutinerade löpare som nog har förberett ett bra system för hur de ska klara av det. Från arrangörens sida kommer vi att hålla extra koll på de löpare som springer utan support så att allt är ok – de ska till exempel meddela oss när de går och sover så att vi inte saknar dem på banan. De är förvarnade om att vi kommer att sticka in huvudet i deras tält om vi saknar dem!

Hur många funktionärer behövs för att dra runt ett sånt här stort och framförallt långt tidsmässigt arrangemang?
Vi är ca tio personer som kommer att vara här hela veckan men sen har vi ett nätverk med personer som kommer hit då och då eller som hjälper till med särskilda uppgifter. Vi har en hög ambitionsnivå på den service vi erbjuder löpare, till exempel har vi en inköpsservice så vi kan göra mindre inköp i mataffären åt löparna. Det finns ingen anledning att vara för många funktionärer på plats eftersom det då faktiskt kan bli långa perioder då man inte har något att göra. Vi försöker tänka smart i hur funktionärerna ska arbeta och en väldigt viktig del är att funktionärerna ska ha roligt och få en fantastiskt upplevelse här på Viadal.

Hur kan man följa loppet?
Vi har gett Daniel Westergren i uppdrag att liverapportera från loppet och för det ändamålet har han startat en grupp på Facebook, Följ 6-dagarstävlingen Viadal Ultra, som alla kan gå med i. Det kommer också att finnas en sida där man kan följa resultaten så klart, den publiceras inom någon dag.

För ett år sedan publicerades det första inlägget om Viadal 6 dagars.

Text: Sandra Lundqvist
Foto: Ellen Westfelt/Lotta Thörn